Wat is een aanvullend pensioen?

Een goed pensioen is 70% van uw laatstverdiende inkomen. Maar in de praktijk blijkt dat veel mensen door allerlei oorzaken die 70% niet hebben opgebouwd. Het tekort wordt pensioengat genoemd. Gelukkig bestaan er manieren om dit gat zelf te dichten middels een zogeheten aanvullend pensioen.

Vraag een offerte aan

Mogelijkheden aanvullend pensioen

Naast een eventuele toegezegde pensioenvoorziening vanuit uw werkgever zijn er diverse mogelijkheden om een pensioengat te dichten, namelijk door middel van een:

Lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering spaart u voor extra inkomen als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft. Dit extra inkomen is een aanvulling op uw Algemene Ouderdomspensioen en/of pensioenverzekering bij uw werkgever.

U betaalt periodiek een premie. Tegen de tijd dat u de pensioengerechtigde leeftijd nadert zal de lijfrenteverzekering tot uitkering komen. Het opgebouwde kapitaal komt dan vrij. Hiermee kunt u bij dezelfde verzekeraar, of een andere verzekeraar, een uitkerende lijfrenteverzekering afsluiten.

Op basis van het vrijgekomen kapitaal wordt door de verzekeraar berekend hoeveel u periodiek uitgekeerd krijgt. U kunt zelf kiezen of u het bedrag per maand of middels een andere uitkeringstermijn wilt laten uitkeren. Ook kunt u kiezen of de uitkering levenslang moet zijn of dat u de uitkering voor een bepaalde periode wilt ontvangen, bijvoorbeeld ter overbrugging van de periode tussen stoppen met werken en de wettelijk pensioengerechtigde leeftijd.

De hoogte van hetgeen u mag bijsparen is afhankelijk of u wel of geen pensioengat heeft.

Levensverzekering

Of u nu wel of geen pensioenverzekering heeft of dat u wel of geen pensioengat heeft. U bent altijd vrij om een levensverzekering af te sluiten. Een levensverzekering waarbij u ook spaart, ook wel kapitaalverzekering genoemd, keert op de einddatum het verzekerde kapitaal uit. Voorwaarde voor deze uitkering dat u op de einddatum nog in leven bent.

Met dit bedrag kunt u doen wat u wilt. U kunt het als aanvulling op uw inkomen gebruiken of u kunt hiermee een (gedeelte) van de hypotheek aflossen. Mogelijkheden om uw inkomen aan te vullen.

Vraag een offerte aan

Vraag naar de polisvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet verzekerd is.

Oorzaken van een pensioengat

Een pensioengat kan door verschillende oorzaken ontstaan, doordat u bijvoorbeeld:

  • Veel bent gewisseld van werkgever
  • Bij andere werkgevers geen pensioentoezegging had
  • In het buitenland heeft gewoond
  • Een tijdje niet heeft gewerkt

Een andere belangrijke reden is dat op Curaçao geen pensioenwet bestaat. Een pensioenwet die werkgevers verplicht een (basis) pensioenregeling voor hun werknemers te treffen. Hierover wordt al jaren gediscussieerd maar is helaas tot nu toe nooit van de grond gekomen.

Ook handig om te verzekeren

Polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden voor een lijfrenteverzekering of een levensverzekering zijn niet online beschikbaar.
Neem voor de polisvoorwaarden contact op met één van onze adviseurs.

Uw aanvullend pensioen afsluiten

Neem voor advies betreft uw aanvullend pensioen contact op met één van onze adviseurs.