Wat is een aanvullend pensioen?

Een goed pensioen is 70% van uw laatstverdiende inkomen. Maar in de praktijk blijkt dat veel mensen door allerlei oorzaken die 70% niet hebben op­gebouwd. Het tekort wordt pensioengat genoemd. Gelukkig bestaan er manieren om dit gat zelf te dichten middels een zogeheten aanvullend pensioen.

Vraag een offerte aan

Mogelijkheden aanvullend pensioen

Naast een eventuele toegezegde pensioenvoorziening vanuit uw werkgever zijn er diverse mogelijkheden om een pensioen­gat te dichten, namelijk door middel van een:

Lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering spaart u voor extra inkomen als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft. Dit extra inkomen is een aanvulling op uw algemene ouderdoms­pensioen en/of pensioen­verzekering bij uw werkgever.

U betaalt periodiek een premie. Tegen de tijd dat u de pensioen­gerechtigde leeftijd nadert zal de lijfrente­verzekering tot uitkering komen. Het op­gebouwde kapitaal komt dan vrij. Hiermee kunt u bij dezelfde verzekeraar, of een andere verzekeraar, een uitkerende lijfrenteverzekering afsluiten.

Op basis van het vrijgekomen kapitaal wordt door de verzekeraar berekend hoeveel u periodiek uit­gekeerd krijgt. U kunt zelf kiezen of u het bedrag per maand of middels een andere uitkeringstermijn wilt laten uitkeren. Ook kunt u kiezen of de uit­kering levenslang moet zijn of dat u de uitkering voor een bepaalde periode wilt ontvangen, bijvoorbeeld ter overbrugging van de periode tussen stoppen met werken en de wettelijk pensioen­­gerechtigde leeftijd.

De hoogte van hetgeen u mag bijsparen is af­hankelijk van of u wel of geen pensioengat heeft.

Levensverzekering

Of u nu wel of geen pensioenverzekering heeft of dat u wel of geen pensioengat heeft. U bent altijd vrij om een levensverzekering af te sluiten. Een levensverzekering waarbij u ook spaart, ook wel kapitaalverzekering genoemd, keert op de eind­datum het verzekerde kapitaal uit. Voorwaarde voor deze uitkering dat u op de einddatum nog in leven bent.

Met dit bedrag kunt u doen wat u wilt. U kunt het als aanvulling op uw inkomen gebruiken of u kunt hiermee een (gedeelte) van de hypotheek aflossen. Mogelijkheden om uw inkomen aan te vullen.

Vraag een offerte aan

Vraag naar de polisvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet verzekerd is.

Oorzaken van een pensioen­­gat

Een pensioengat kan door verschillende oorzaken ont­staan, doordat u bijvoorbeeld:

  • Veel bent gewisseld van werkgever
  • Bij andere werkgevers geen pensioentoezegging had
  • In het buitenland heeft gewoond
  • Een tijdje niet heeft gewerkt

Een andere belangrijke reden is dat op Curaçao geen pensioenwet bestaat. Een pensioenwet die werk­gevers verplicht een (basis) pensioenregeling voor hun werknemers te treffen. Hierover wordt al jaren gediscussieerd maar is helaas tot nu toe nooit van de grond gekomen.

Ook handig om te verzekeren

Polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden voor een lijfrenteverzekering of een levensverzekering zijn niet online beschikbaar.
Neem voor de polisvoorwaarden contact op met één van onze adviseurs.

Uw aanvullend pensioen afsluiten

Neem voor advies betreft uw aanvullend pensioen contact op met één van onze adviseurs.